Pimapen pencere ( pvc pencere ) kanat ayarı nasıl yapılır? sorusunun birden fazla cevabı var. Pencere sistemlerinde tek standart bir sistem yoktur. Pencere açılımlarında 1 den fazla model bulunmaktadır.
Düz açılım pencereler ( Sadece Yana Açılımlı ) kolu sadece yukarı çevirerek açılan modeldir. Kanat ayarı 3 farklı noktadan yapılır.
1.Nokta: Açılan pencere kanadın aşağı sarkması sonucu oluşan ayarsızlığı mevcut kanadın içinde bulanan camı takozlayarak kaldırabilirsiniz. İki yan ve üstteki citaları sökün, sonra kolun bulunduğu bölümün üst köşe kısmına hem üstte hem yan kısmına cam takozu koyarak açılan kanadı yukarı doğru kaldırabilirsiniz.
2.Nokta: Yukardaki sarkma durumu söz konusu ise arka kısımda bulanan menteşelerden ayar yaparak kanadı yukarı kaldırabilirsiniz. Kanadı menteşelerdeki pimleri sökerek alın. Üst kısımdaki menteşenin üstten 2 vidası sökün, sonra menteşenin üst kısmını 5mm kadar geriye çekin üstteki vidayı atın sonra alttaki vidayı sökün ve gene 5mm kadar kaydırdıktan sonra vidalayın, 3 orta vidayıda atmayı unutmayın. Açılan kanat yukarı doğru kalkmış olacaktır.
3.Nokta: Açılan kanatlarda sarkma yoksa kilit karşılıklarını ayarlayın. Kilit karşılıklarının ismine zamak denir. Kilitte bulanan pimleri açık konuma getirin ve üst bölümlerinden kasaya doğru çizgi atın. Çizginin hemen üstüne zamakları takın ve ayarlanmış olacaktır. Kilitlerin üstüne bulanan pimlerin kışlık ayarlarını yapmayı unutmayın.
Çift açılımlı pencere sistemleri günümüzde en çok yaygın olarak kullanılan sistemlerden biridir. Çift açılımlı pencere ayarlarını 4 lük alyan anahtarı ile yapılır. Menteşelerin bulunduğu bölümde alt menteşenin üst kısmında ayar yeri ve yan kısımda ayar yeri bulunmaktadır. Bu yerlerle açılan pencereyi ileri geri ve aşağı yukarı ayarlarını yapabilirsiniz. Üst kısımda pencereyi açtığınıda menteşenin hemen alt kısmındaki yuvanın içinde ayar yeri bulunmaktadır. Bu bölümden pencerenin üst kısmın ileri geri hareket ettirebilirsiniz.
Pencere bakımları her zaman ihmal ettiğimiz ve nerede ise arıza vermediği sürece hiç dikkate almadığımız ürünlerden biridir. Telefon, bilgisayar, araba ve beyaz eşya ürünlerinde olduğu gibi pencerelerinizde bakıma ihtiyaçı vardır.
Yukarıdaki yazanların kış ayına girmeden önce yapılması hem pencerelerinizin uzun ömürlü olmasını, aynı zamanda bütün kış ayını rahat huzurlu ve tasarruflu geçirmenizi sağlar. Pimapen bakımlarınızı pimapen tamiri alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Ev hanımların kabusu olan ve yağışlı bir gecede sabaha kadar nöbet tutup evi su basmasın, parkeler şişmesin, duvarlar kabarsın diye pencere önlerine konulan ve devamlı değiştirilen havlular ev kadınlarını hiç şüphesiz çileden çıkarıyor.
Aşırı sağnak ve rüzgarlı havalarda pencerelerden su girişini engellemek pek mümkün değildir. (Oluk oluk su akıntısından söz etmiyorum. Hafif damlalar halinde iç kısmın nemlenmesinden söz ediyorum) Belirli olan ve gözle nasıl girdiğini gördüğünüz problemleri çözmek basittir. Örneğin izolasyonu eksik veya iyice yıpranmışsa eski izolasyonu sökerek yenisi çekip sorunu çözebilirsiniz.
Ama neden kaynaklandığı tespit edilemeyen durumlarda aynı anda birden fazla işlemler yapılarak sorun çözülebilir. Böyle bir durumda neden ve hangi sebeplerden ötürü su alır sıralayalım.
Yukarıdaki 7 madde pencerelerin su alma nedenleridir. Eğer su alma nedeni tespit edilemiyorsa hepsi bir pimapen tamiri alanında uzman birinden destek alarak sorunları tek seferde hepsini elden geçirmesi ile sorun çözülür.
Kış aylarında en çok şikayetlerden biri olan “Pvc Pencereler Neden Soğuk Alır“, evin içinde esinti, pencerelerin üflemesi ve ıslık gibi ses çıkarma nedenleri nelerdir. Pencerelerin soğuk almasını veya üfleme nedeninde ilk aklımıza gelen hep contalardır. Değiştirilerek sorunun ortadan kalkacağına inanmak sizi yanıltır.
Pencere sistemleri plastik malzemelerdir. Dış hava koşullarında yaz aylarında genleşir, kış ayların ise gerilir. Bu durum açılan pencerelerin ayarlarının bozulmasına neden olur. Ayarları kaçan pencerelerin kilit karşılıklarını sağlıklı ve olması gerektiği gibi karşılamadığından pencerelerde bulunan contaları vakumlama yapamadığı için aralarından rüzgar girerek ses ve üfleme yapar.
Pencereleriniz soğuk alıyorsa pimapen tamiri alanında uzman birinden destek alın. Sakın pencereleriniz için sünger, bant veya yapışkanlı contalar kullanarak sorunu çözmeye çalışmayın. Sıkıntınızı daha da çözülmez hale getirecektir.
Hiç şüphesiz internette en çok aranan kelimeler arasında yer alan “Pimapen Pencere Kilidi Nasıl Tamir Edilir?” sorusunu bende sizler için yazımda elimden geldiğince açıklamak istedim.
Pimapen pencere sistemlerinde kilit modellerinin ne olduğu önemlidir. En çok kullanan 2 tip model vardır. Kısaca bunları detaylandıralım.
Normal açılımlı dediklerimiz tek yöne doğru sadece yana açılan sistemlere denir. Pencerenin kolunu yukarı çevirdiğiniz de açılarak işlemini bitirir.
Kilit Mekanizmasının Arıza Yaptığını Nasıl Anlarsınız: Pencere kolunuz boşa dönüyorsa veya kol hiç hareket etmiyorsa kilit mekanizmanız bozulmuştur. Kilit mekanizması ispanyolettir. İspanyoletler tamir edilemez, sadece bozulanın yerine yenisi takabilirsiniz.
İlk önce kol üstüne bulunan kapağı yana doğru çevirip vidalarını sökün ve kolu yerinde çıkarın. Kilit mekanizmasının üstündeki vidaları sökün ve kilidi çıkarın, kilidi metre ile ölçerek kaç cm olduğuna bakın. Bazı kilitlerde üstünde ölçüleri yazar orta kısımın biraz aşağısındadır. Örneğin 100 cm ispanyolet kilit kullanılmışsa aynı ölçüde bir ispanyolet kilit alarak ilk önce ispanyolet kilidi yuvaya koyun sonra kolu ispanyoletin göbek deliğine denk gelecek şekilde yerleştirin ve vidalayın. Pencerenizin kilidi değişmiş olacaktır.
Not: Bazı kilitlerin karşılıkları birbirine denk gelmez ve karşılıkların ayarlarını tekrar yapmanız gerekebilir.
Hem üstten hemde yana doğru açılabilen günümüzde en çok kullanılan pencere kilit aksesuarlarındandır. Kol boşa dönüyor ise göbek kısmını kırmış veya göbek içindeki dişli yerinden çıkmıştır. Her iki şekilde de kilitlerin değişmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda kol hareket etmiyorsa bunun bir kaç nedeni olabilir.
Birinci Neden: Üst açılımı tam olarak kapatmadan pencereyi kapatmaya çalışırsanız pencere kolu hareket etmez ve kilitleme işlemini yapmaz. Öncelikle kontrol etmeniz gereken pencereyi kapattığınızda üst arka köşe tam oturmamışsa çift açılım mekanizmanız çalışmayacaktır. Yapmanız gereken kolu tam yukarı cevirin ve üst köşeyi iyice bastırarak kolu yarım kapatın, sonra pencereyi kapatarak kolun çalışıp çalışmadığını kontrol edin eğer kol çalışıyorsa problem yanlış kapatmaktan kaynaklanmıştır ve sorununuz çözülmüştür. Ama hala kol hareket etmiyorsa kontrol etmeniz gereken İkinci nedendir.
İkinci Neden: Bazı çift açılım özellikli kilit sistemlerinde emniyet mandalı bulunmaktadır. Bu mandal pencereniz açık konumda iken kolu kilitler ve hareket etmesini engeller. Sebebi, açık konumda iken yanlışlıkla çift açılım özelliğine getirmenizi engeller, çocuğunuz varsa çift açılım özelliğinde iken kapanmadan hareket etmeyen kol çocuğun pencereyi açmasına engel olur. Eğer pencerenizin orta kısmında bir cubuk veya mandal gibi bir şey varsa mandalı basarak kolu tekrar deneyin eğer çalışıyorsa probleminiz yok demektir. Gene çalışmıyorsa o parçayı vidadan sökerek çıkarın ve tekrar deneyin hala aynı sıkıntı devam ediyorsa pimapen tamiri alanında uzman birinden destek alın.
Çift açılım sistemleri basit gibi görünse de eğer sistemi tanımıyorsanız sizi çok uğraştırır ve geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açmanızı sağlar.
Dekofuar olarak sizlere “Pimapen Kapı Kilitlenmiyor Neden” Sorusunu elimizden geldiğince anlatmaya çalışacağız.
Bahsettiğim sistemin adı kilitli pimapen kapı modelidir. Çalışma sistemi kapı kapatılarak kol yukarı kaldırılır ve sonra anahtar çevirerek kol kısmını kilitler. Kilitli kapı modellerin mekanik kısımları 4 adet menteşe sistemi, bir adet kol iç ve dıştan takmalı, kilitli ispanyolet mekanizması ve barel’ den (“anahtarı çevirdiğiniz yuvanın adı”) oluşmaktadır.
Bunu bir kaç olasılığı vardır.
Birinci Olasılık: Kapı kolunu yukarı kaldırmayı unutuyorsunuz veya tam yukarı kaldırmaya gücünüz yetmiyor. Kilitli ispanyolet sistemlerinde anahtarı hareket ettirmeniz için pimapen kapının kolunu yukarı kaldırmanız gerekir. Eğer yukarı kaldırmıyor veya yarım kaldırıyorsanız hiç bir şekilde kilitleme veya anahtarı çevirme şansınız yoktur.
Test Etmek İçin: Kapınızı açın ve kapatmadan kolu yukarı kaldırarak anahtarı çevirin eğer anahtar dönüyorsa mekanizma ile ilgili probleminiz yoktur. Sorun kolu tam yukarı kaldıramıyorsunuz veya kapı kanat ayarının bozuk olmasıdan kaynaklı kilit karşılıkları bir birini karşılamadığından kolu yukarı yeteri miktarda kalmıyordur.
1-Alternatif: Teknik konulara biraz hakimiyetiniz var ve el becerileriniz yatkın ise şarjlı matkap ile kilit karşılıklarını ayarlayın.
2-Alternatif: Kapınız aşağıya doğru düşük duruyorsa uygulayacağınız bir yöntem olan kapı camını takozlamaktır. Kapı ve pencere sistemleri sadece arka kısımda bulunan menteşeler sayesinde hareket eder ama ön kısmın sarkmasını engellemez. Sarkmasını engellemek için pimapen pencerenin camları takılırken alt menteşe kısmının köşesine ve ön kısım üst köşesine pimapen takozları konularak cam takozlanır ve alt köşeden destek alarak pimapen kapının ön kısmının aşağıya doğru sarkmasını engeller. Bu işlemi yapmak için uzman birinden destek almanız veya ehil olan bir usta tarafından yapılmasını öneririm.
İkinci Olasılık: Yukarı testten sonra hala kilitlenmiyorsa, barel ( Anahtarı cevirdiğiniz yuva) arızalı yada yerinden kayarak dil kısmının içeriden takılmasına neden oluyordur.
Çözümü: Bareli ileri geri hareket ettirirken anahtarı cevirmeye çalışın anahtar dönerse sıkıntı iç kısımdaki dilin takılmasıdır. Barelin bağlı olduğu vidayı sökün ( Kilitli İspanyoletin ön kısmında bulunan barel ile aynı paralelde olan vida) bareli yerine iyice oturtup vidayı iyice sıkın. Anahtar hiç dönüyorsa bareli değiştirerek yenisi takın.
Üçüncü Olasılık: Kilit kapının kolunu hareket ettirdiğinizde kilitte bulunan silindir şeklindeki pimler hareket etmiyorsa kilitli ispanyoletiniz arızalanmıştır.
Çözümü: Mevcut kilidi sökmek için kilitli ispanyoletin üstündeki tüm vidaları sökün, sonra kolun vidalarını sökerek yerinden çıkarın. Bareli sökün ve yerinden çıkarın. Kilitli İspanyoletiniz yerinden çıkmış olacaktır. Söktüğünüz gibi önce ispanyoleti takın, sonra kolu ayarlayın ve bareli koyarak vidalama işlemine geçin.
Elbette bu anlattıklarımız sadece en çok yaşanan sıkıntılardan bir kaçı. Pimapen kapı tamirinde arıza olasılıkları çok fazladır. Yukarıda anlattıklarımızdan değilse sorun kesinlikle uzman biri tarafından pimapen tamiri yaptırmanızı öneririm.
Dekofuar olarak sizlere “Mevcut Pimapen Pencere ve Kapılara Çift Açılım (vasistas) Özelliği Eklenebilir mi” sorusuna cevap vereceğiz. Öncelikle çift açılım nedir kısaca bahsedelim.
Pvc Pencere veya kapı sistemlerinde bir kilit mekanizmasıdır. Özelliği pencere veya kapınızı ister yana veya dilerseniz üstten vasistas şeklinde açmanızı sağlayan kilitleme mekanizmasıdır. Alt köşe ve üst köşe olmak üzere iki adet menteşe sistemi, vasistas özelliğini sağlayabilmesi için vasistas makası ve 4 taraflı kilitlenebilen kilit ispanyoletinden oluşur.
Evde çocuğunuz, kediniz veya köpeğiniz varsa ve cam açmaktan korkuyorsanız sizin imdadınıza çift açılım yetişir. Üstten açılarak evinizi sağlıklı bir şekilde havalandırmanıza imkan tanırken aynı zamanda çocuğunuzun pencereyi açmasına veya kedi, köpeğin camdan dışarı kaçmasına engel olur. Hem evinizi sağlıklı bir şekilde havanladırırken sizleri güven içinde ev oturmanızı sağlar.
Gelelim sorunun cevabına, evet tüm pencere ve kapı markalarına yerinde fabrikaya gitmeden kilit aksesuarları değişerek bu özellik eklenebilir. Pimapen çift açılım dönüştürme işlemleri sadece 20 ile 30 dakika sürede bitiyor.
Not: Pimapen çift açılım özelliği 15 ile 20 yıl önceki pencere ve kapılara uygulanmasında problem çıkabilir. Eski seri ve yeni seri aksesuar bazen uyumsuz olup sistemin düzgün çalışmasına engel olabiliyor.
“Pimapen pencerelere hırsız kilidi takılır mı?” sorusuna evet takılabilir.
Dedikten sonra elbette herkesin aklına gelen nasıl bir sistem takılabilir sorusu olacaktır. Pvc pencere ve kapı sistemlerine takılabilen bir çok hırsız kilidi bulunmaktadır.
Birinci Model: Klasik ve çok eskiden beri hala günümüze kadar gelen pvc kanat menteşeleri ile ön kısma takılan sistem.
İkinci Model: Bu model daha çok çocuk emniyet kilidi olarak geçer. Pencerenin ön kısmına takılarak aşağı yukarı hareket ettirerek kilitleme ve açma sistemidir. İsmi genel olarak emniyet kilidi olarak geçer.
Üçüncü Model: Alarmlı kilit sistemidir. Hem pencerenize ekstra kilit imkanı sağlarken aynı zamanda hırsız müdahale ettiğinde alarmı çalarak esktra güvenlik sağlar.
Dördüncü Model: Özel güvenlikli kilit mekanizmalarıdır. Tüm kilit aksesuarlarınız değişerek geçme sistemli kilitler uygulanır. Pencerenin zorlanarak veya yukarıdan aşağıya bastırarak açılmasını engeller. Kilit mekanizması pencerenin 4 kısmından yukarı, aşağı, sol ve sağ olmak üzere kilitler.